DANIA


Żurek z łososiem i chrzanem

Surową marchewkę i pietruszkę obierz a następnie utrzyj na tarce.
Ziemniaki obierz i pokrój w równą kostkę. Włóż do garnka i zalej litrem zimnej wody. Gotuj 15 minut.
Łososia umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na równe kwadraciki.
Żurek Staropolski i 4 łyżki śmietany dodaj dowywaru.
Dodaj łyżkę naszego tartego chrzanu i łyżkę soku z cytryny.
Do zupy włóż też kawałki łososia. Gotuj jeszcze 5 minut na małym ogniu. Podaj z plasterkami cytryny.

Karkówka z ketchupem

Przyprawy: paprykę, sól, pieprz i chili wymieszać w miseczce.
Karkówkę pokroić i rozbić na cienkie kotlety.
Natrzeć je przyprawą i posmarować sporą ilością keczupu.
Kotlety ułożyć jeden na drugim, a pomiędzy nie ułożyć kilka świeżych listków majeranku ewentualnie lub bazylii.
Mięso odstawić na kilka godzin do lodówki.
Jajka ubić z 2 łyżkami wody i doprawić szczyptą soli i pieprzu.
Mięso obtoczyć w mące-jajku i kolejny raz w mące, smażyć na wolnym ogniu do zrumienienia.